Grönt te - finare smaker och fullt med nyttiga antioxidanter.
Grönt te är den vanligaste tesorten i Kina och Japan. I dessa länder menare man normalt just grönt te när man talar om te. Smaken är lättare än svart te, med "grönskande" inslag av örter, gräs och blommor.
Tänk på att inte ha för hett vatten när du brygger grönt te, runt 80°C är lagom, då det annars lätt kan bli bittert. Däremot kan man i regel brygga flera omgångar på samma blad.
Allt grönt te upphettas vid tillverkningen. Genom upphettningen förstörs ett enzym vilket gör att grönt te inte kan oxidera som svarta teer gör. Istället förblir tebladen gröna. Grönt te är alltså ooxiderat, vilket gör drycken rik på nyttiga antioxidanter. Grönt te är ömtåligare än svart te, så var noga med att förvara det torrt, svalt och mörkt så får du ut mest smak.
För en liten video om tillverkningen, klicka på bilden!