Grönt te - lättare smaker med stor variation.

Grönt te är den vanligaste tesorten i Kina och Japan. I dessa länder menare man normalt just grönt te när man talar om te. Smaken är lättare än svart te, med "grönskande" inslag av örter, gräs och blommor. Grönt te kan smaka väldigt olika beroende på var det odlats, och hur det processats. En hel liten värld att upptäcka! Dessutom kan man smaksätta grönt te med frukt, blommor och mycket mer.

 

Spara

Visa som Rutnät Lista

77 Varor

Per sida
Fallande ordning
  1. Anhui Maofeng

    Betyg:
    70%

    Från 117,00 kr

    Ej i lager
  2. Bancha

    Betyg:
    88%

    Från 59,00 kr

  3. Bancha - Ekologisk

    Betyg:
    90%

    Från 119,00 kr

  4. Bi Luo Chun

    Betyg:
    83%

    Från 99,00 kr

  5. Chinese Night

    Betyg:
    93%

    Från 69,00 kr

  6. Chun Mee Best Choice

    Betyg:
    92%

    Från 59,00 kr

  7. Citron Ingefära

    Betyg:
    100%

    Från 89,00 kr

  8. Ding Gu Da Fang

    Betyg:
    50%

    Från 105,00 kr

  9. Earl Green Eko

    Betyg:
    91%

    Från 89,00 kr

  10. Emmas Gård

    Betyg:
    93%

    Från 69,00 kr

  11. First Tea Kit™

    Betyg:
    100%
    295,00 kr
  12. Genmaicha Kagoshima

    Betyg:
    100%

    Från 88,00 kr

  13. Genmaicha matcha-iri

    Betyg:
    73%

    Från 129,00 kr

  14. Genmaicha Uji

    Betyg:
    92%

    Från 89,00 kr

  15. Ginseng Power

    Från 76,00 kr

  16. Green Cream

    Betyg:
    85%

    Från 59,00 kr

  17. Green Earl Grey

    Betyg:
    90%

    Från 59,00 kr

  18. Green Mint

    Betyg:
    80%

    Från 59,00 kr

  19. Green Sunlight

    Betyg:
    85%

    Från 79,00 kr

  20. Grön Apelsin

    Betyg:
    79%

    Från 79,00 kr

  21. Grön Jasmin

    Betyg:
    100%

    Från 69,00 kr

  22. Grön Körsbär

    Från 59,00 kr

  23. Grön Mango

    Betyg:
    91%

    Från 59,00 kr

  24. Gunpowder

    Betyg:
    86%

    Från 59,00 kr

  25. Gyokuro Miyazaki

    Betyg:
    91%

    Från 155,00 kr

  26. Hojicha - bancha

    Betyg:
    91%

    Från 99,00 kr

  27. Hojicha Kagoshima

    Från 94,00 kr

  28. Jade Lemon

    Betyg:
    94%

    Från 69,00 kr

  29. Jade Peach

    Betyg:
    87%

    Från 79,00 kr

  30. Japanese Lime

    Betyg:
    89%

    Från 69,00 kr

  31. Jasmin Gold

    Betyg:
    92%

    Från 79,00 kr

  32. Jasmin Pearl Superior

    Betyg:
    97%

    Från 155,00 kr

  33. Jasmin Phoenix Eyes

    Från 138,00 kr

  34. Jasmin Silver Needle

    Betyg:
    96%

    Från 155,00 kr

    Ej i lager
  35. Jeju Jeoncha

    Betyg:
    100%

    Från 99,00 kr

    Ej i lager
  36. Juninatt

    Betyg:
    100%

    Från 59,00 kr

  37. Kabusecha

    Betyg:
    83%

    Från 127,00 kr

  38. Korea Hadong Jungjak

    Betyg:
    98%

    Från 299,00 kr

  39. Korea Hadong Saejak

    Betyg:
    87%

    Från 399,00 kr

  40. Korea Hadong Woojeon

    Betyg:
    85%

    Från 179,00 kr

    Ej i lager
  41. Kukicha Superior

    Betyg:
    91%

    Från 139,00 kr

  42. Long Jing (eko)

    Betyg:
    86%

    Från 138,00 kr

  43. Maharadja Chai™

    Betyg:
    94%

    Från 69,00 kr

  44. Matcha-set

    Betyg:
    100%

    Från 529,00 kr

    Till 628,00 kr var 1 122,00 kr

  45. Mingel

    Betyg:
    86%

    Från 69,00 kr

  46. Mullbär-Hallon

    Betyg:
    98%

    Från 79,00 kr

  47. Qu Tou

    Från 99,00 kr

  48. Regnskogsfrukt

    Betyg:
    95%

    Från 69,00 kr

  49. Risheehat Green

    Betyg:
    80%

    Från 129,00 kr

  50. Sencha

    Betyg:
    74%

    Från 69,00 kr

  51. Sencha, Ekologiskt

    Betyg:
    92%

    Från 105,00 kr

  52. Shan Tuyet

    Betyg:
    100%

    Från 99,00 kr

  53. Som Hennes Kind

    Betyg:
    88%

    Från 79,00 kr

  54. Sommarlov

    Från 69,00 kr

  55. Taiping Houkui

    Betyg:
    98%

    Från 166,00 kr

  56. Tamaryokucha

    Betyg:
    89%

    Från 173,00 kr

  57. TeaScovery - Gröna Smaker

    Betyg:
    92%
    169,00 kr
  58. TeaScovery - Japan

    349,00 kr
  59. TeaScovery - Korea

    479,00 kr
  60. TeaScovery - Middle Kingdom

    Betyg:
    90%
    629,00 kr
  61. Temple of Heaven, Gunpowder

    Betyg:
    93%

    Från 69,00 kr

  62. Vinteräpple

    Betyg:
    87%

    Från 69,00 kr

  63. Vintersymfoni

    Betyg:
    88%

    Från 79,00 kr

  64. White Butterfly

    Betyg:
    70%

    Från 166,00 kr

  65. Wu Lu eko

    Betyg:
    90%

    Från 99,00 kr

  66. Xihu Long Jing

    Betyg:
    90%

    Från 169,00 kr

  67. YeTea Travel Tin

    Betyg:
    90%
    49,00 kr
  68. YeTea Travel Tin Gift Box

    179,00 kr
  69. YeTea® tepåsar 24 st

    Betyg:
    100%
    79,00 kr
  70. Yun Lu Ya

    Från 129,00 kr

  71. Zenmi™ Matcha Pinnacle, refill

    Från 229,00 kr

Visa som Rutnät Lista

77 Varor

Per sida
Fallande ordning

Vad är grönt te egentligen?

Allt "riktigt" te kommer från tebusken, camellia sinensis. Den finns i två varianter, men det är faktiskt inte det som avgör om det blir svart eller grönt te, utan vad som händer efter skörd.

Grönt te upphettas nämligen efter plockningen. Genom upphettningen förstörs ett enzym (polyfenoloxidas) vilket gör att grönt te förblir grönt. Svart te å andra sidan får reagera med luftens syre, och bladen mörknar, lite som när man skär i ett äpple och det blir brunt. Grönt te är alltså ooxiderat, vilket gör att de nyttiga antioxidanterna finns kvar. Grönt te är ömtåligare än svart te, så var noga med att förvara det torrt, svalt och mörkt så får du ut mest smak.

Här har vi gjort en liten video om hur te tillverkas:

Är grönt te koffeinfritt?

Nej, det är det inte. Det innehåller lika mycket koffein som svart te, men....det är inte så enkelt. För det första innehåller olika varianter av tebusken olika mycket koffein. Dessutom spelar det stor roll när bladen plockats. En tumregel är att små, späda blad innehåller mer koffein än stora. Man kan tänka sig att när bladen är små, producerar växten koffein för att skydda sig mot insekter, och inte för att hålla oss vakna om nätterna. När bladen blir större med tjockare cellväggar, är bladen inte lika känsliga, och koffeinhalten blir då lägre per vikt. 
För det andra så innehåller te även lugnande ämnen som teanin, och det finns det mer av i grönt te. Så effekten av koffeinet blir kanske inte lika stark.

Är grönt te verkligen nyttigt?

Grönt te innehåller massor med antioxidanter, så det är ju en bra början. Det finns även en del forskning som verkar lovande. T.ex. en svensk doktorsavhandling från 2009 som visar att grönt te har ACE-hämmande effekt, på samma sätt som blodtryckssänkande medicin. (Det är förstås ingen orsak att laborera med att ändra eventuell medicinering på egen hand, kolla med din läkare först.)

Det brukar även dyka upp ett antal larmrapporter med ojämna mellanrum. Ofta handlar det då om kosttillskott som gett leverskador, och kopplingen till te som dryck är rätt oklar.

Vilket grönt te är bäst?

Det hänger kanske ihop med förra frågan, alltså vilket är nyttigast. Om vi vill maximera intaget av antioxidanter, då är matcha i en klass för sig. Det är malda teblad, och man får alltså i sig alla nyttigheter, inklusive koffeinet. Det kan vara bra att dricka med måtta, och de flesta rekommenderar att inte dricka mer än en kopp per dag.

Hur brygger man grönt te?

Det beror på vilket te, men här är en början i alla fall: Ta 1 rejäl tesked blad per kopp (2,5 dl), värm vattnet till 80°C, och häll över bladen. Sila av efter 2-3 minuter.

Varför 80°C? Jo, alla gröna tesorter tjänar på att ha lite lägre temperatur på vattnet när man brygger. Annars löser man ut bitterämnen, och det blir en kärv smak. 

Hur vet man när det är 80°C? Ungefär när det börjar bli bubblor "stora som fiskögon" på botten av kastrullen.

De flesta gröna tesorter kan bryggas flera gånger på samma blad. Då häller man bara på nytt vatten och låter det dra igen. Men det ska vara samma dag. Prova dig fram, så hittar du det sätt som passar dig bäst.

Är det någon skillnad på kinesiskt och japanskt grönt te?

Ja, upphettningen som vi talade om ovan görs på olika sätt. Kinesiskt grönt te wokas, alltså rostas i panna. Det är en process som utförs för hand för de lite finare sorterna, och det kan ta 30-45 minuter att rosta en omgång om 500 gram till 1 kg. Färgen på de färdiga bladen är blekt grön, och doftar friskt hö och örter.
Japanskt te ångas istället under kort tid. Tiden kan vara olika beroende på sort, men ångas det under flera minuter förstörs bladen. Färgen är kraftigt grön, med en klorofyllig doft av friskt gräs och ibland hav.

Japanskt grönt te måste få rinna av mellan bryggningarna, medan kinesiskt grönt te ofta kan ligga kvar i koppen eller glaset. När det blir för starkt häller man då bara på mer vatten.

 

Nyss visade produkter
No recently views items
Töm alla