Matcha - modern klassiker

Sedan medeltiden har matcha varit centralt i den japanska tekulturen, och i Sverige har det fått uppsving som trendigt kosttillskott under senare år. Här nedan finner du alla produkter du behöver för att njuta av matcha. Längre ned förklarar vi lite mer om vad matcha är, och hur du kan använda det.

Visa som Rutnät Lista

11 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Bambusked

  Betyg:
  90%
  65,00 kr
 2. Bambuvisp 80

  195,00 kr
 3. Gastro Matcha Pulver, 50 gram

  Betyg:
  100%
  129,00 kr
 4. Genmaicha matcha-iri

  Betyg:
  75%

  Från 129,00 kr

  Ej i lager
 5. Hållare till bambuvisp

  99,00 kr
 6. Matcha-set

  Betyg:
  100%

  Från 529,00 kr

  Till 628,00 kr var 1 092,00 kr

 7. Matcha-set, 4 delar

  599,00 kr
 8. Matcha-skål Hatchi

  499,00 kr
 9. Matchaskål Kobo

  Betyg:
  100%
  135,00 kr
Visa som Rutnät Lista

11 Varor

Per sida
Fallande ordning

Matcha genom historien

Under medeltiden spreds tekulturen från Kina till Japan. På den tiden malde man bladen och blandade med vatten. Det kallas på kinesiska för mo cha, dvs malda teblad. I Japan tog man till sig den här nyheten, och utvecklade den vidare under det japanska uttalet av samma tecken, matcha.

I den japanska teceremonien chanoyu är matcha själva huvudingrediensen. Det är en komplicerad ritual, som i sin kärna egentligen är ganska enkel. Den fick sin fullbordan av Sen no Rikyu, som levde åren 1522-1591. Det finns idag tre "matcha-läror" som går tillbka till honom som urfader. 

 

Tillverkning av matcha

Matcha görs av bladen från tebusken, camellia sinensis. Den finns i många varianter, och man har odlat fram sorter som passar extra bra att göra matcha av. De sista veckorna före skörd, skuggas bladen antingen med en mörk duk eller ett slags tak. Det gör att bladen försöker kompensera för det minskade solljuset och blir då mörkare. Med ett tak av gräs kan bonden reglera solljuset mera exakt, och det används därför till de finaste sorterna. Efter skörden ångas bladen, och färgen blir intensivt grön. Det man får nu kallas för tencha, som kan lagras tills det är dags att mala bladen.

Tradionellt mal man bladen i en stenkvart, gärna granit. Det går inte fort, utan det kan behövas en timme för att mala 30 gram matcha! Resultatet är ett fin pulver som mest ser ut som färgpigment, därav ordet pulverte. Numera finns det även andra, snabbare sätt att mala på, som fortfarande ger ett bra resultat. Som du säkert har förstått nu, har det inget med snabb tillagning att göra, snarare tvärtom. Det packas i täta förpackningar som sedan är klara för försäljning.

 

Förvaring

När bladen är malda, blir det en stor kontaktyta mot den omgivande luften, och det är därför viktigt att man förvarar sitt matcha torrt, svalt och mörkt. Om burken är riktigt tät går det bra att ha den i kylskåpet. Öppna burken bara en kort tid, och se till att skydda den från fuktig luft. Gammal matcha blir gult, och mister sin fräscha, grönskande smak. Det är visserligen inte farligt, men det smakar inget vidare.

 

Att välja matcha

För att veta om ett matcha är bra, måste man i regel prova det. Är det väldigt billigt, kan det kanske ge en indikation om kvaliteten. Är det gult eller mycket klumpigt, tyder det på brister i förvaringen, eller helt enkelt att det är för gammalt.

Bra matcha ska inte smaka speciellt bittert, utan är nästan lite sött. Till japanska teceremonien används dubbelt så mycket pulver jämfört med vanligt, och då är det extra viktigt att det inte är bittert. I slutänden är det förstås även en fråga om smak. Känner man inte längre någon skillnad, lönar det sig inte att gå upp i pris…

 

Tillagning – prova på

Måste man ha en massa vispar och grejer för att tillaga matcha? Näe, vill du bara testa finns det enklare sätt:

1. Lägg en knapp tesked matcha i en (glas)burk.

2. Häll över 0,8 dl hett (men inte kokande) vatten.

3. Sätt på locket och skaka kraftigt tills det skummar.

Enkelt, eller hur?

 

Göra matcha på riktigt? Klicka nedan så visar Amanda i videon hur enkelt du vispar matcha:

Tillbehör

Vill man vara lite mer traditionell när man tillagar och dricker sin matcha, passar det med en skål, chawan. Den bör rymma 3-5 dl. Inte för att man tillagar så mycket, utan för att man ska ha plats att vispa. Det finns en mängd olika material och metoder för att göra matchaskålar, och ofta brukar japanska skålar ha en viss oregelbundenhet. Hittar man en sida av skålen som är speciellt oregelbunden eller annorlunda, kallar man det skålens ansikte. Det vänder man mot den man serverar, och när man själv dricker, vänder man den sidan ut mot sitt sällskap.

Ska det vara riktigt fint, brukar man ha sitt matcha-pulver i en behållare, natsume. Det ser finare ut än att använda en metalburk. Fast lagar man bara matcha ibland, kan det kännas lite överdrivet.

Bambuskeden, chashaku, används för att mäta upp matcha med. Mäta och mäta… Det ser lite knepigt ut, och verkar inte allt för exakt. Men med lite övning hittar man hur stort lass man ska ta. Meningen är att det inte får vara mer än att man bekvämt kan flytta matcha från behållaren till skålen.

Vattnet öser man traditionellt med en skopa gjord av bambu. Till vardags kan det vara lite knepigt, speciellt om man värmt vattnet i en vattenkokare. I äldre tider värmde man vattnet i ett lite större kokkärl ovanpå en glödande kolbädd, och då behövde man något att ta upp vattnet med.

Det mest typiska redskapet för matcha är nog chasen, bambuvispen. Med den vispar man sitt matcha tills det bildas ett fint skum på toppen. Man vispar inte runt så det skvalpar, utan fram och tillbaka. Först långsamt, sedan snabbare. Det hela tar ungefär en halv minut. Vispningen avslutar med att man skriver ett ”N” eller ”Z” med vispen i skummet. På så vis har man sönder de största bubblorna, och man får ett jämnare, tätare skum.

En liten duk, chakin, används för att torka teskålen när man gjort ren den.

 

Tillagning – hemma

Värm vattnet till 80°C, så du är klart för resten.

Häll varmt vatten i skålen för att värma den. Då kallnar inte ditt matcha på en gång. Passa på att blöta vispen i skålen, så att den inte är så spröd utan håller längre.

Ställ undan vispen, töm skålen och torka den med en ren duk.

Mät upp 2 bambumått matchapulver i skålen. Det motsvarar cirka 1.75 gram, eller en knapp tesked. Om det är klumpigt kan du sikta det först. Häll det då i en (gles) tesil, och tryck det igenom hålen med en sked.

Häll över 0,8 dl vatten.

Vispa fram och tillbaka med bambuvispen. Vispa inte runt, men du kan gärna byta riktning. Först långsamt, sedan snabbare, totalt cirka en halv minut. Mot slutet kan du lyfta vispen något. Då är det lättare att få ett skum.

Avsluta med att skriva ett ”N” eller ett ”Z” med vispen, för att jämna av skummet.

Njut!

 

Traditioner

Matcha är omgivet av traditioner, och för att bli fullfjädrat i att servera matcha, ska man studera i åratal! En riktig teceremoni är komplicerad och tar upp till fyra timmar att genomföra. Som tur är behövs inte det för att man ska kunna njuta av matcha hemma. Men lite traditioner är väl aldrig fel att ta del av.

Traditionellt serveras något sött innan man dricker matcha. T.ex. kan det vara ingefärskonfekt eller söta kakor gjorda av ris.

I Japan säger man ibland att man ska dricka i ”tre och en halv klunk”. Hur kommer då det sig? Jo, tre klunkar blir lite för få, och fem är för många – då blir varje klunk så liten. Men eftersom fyra är ett olyckstal, fick det blir tre och en halv!

När man serverar skålen till en gäst, har man skålens ”ansikte” mot gästen. Undvik att hålla i skålens kant, där ju gästen ska dricka, utan håll undertill på skålen. När du ska vrida ansiktet mot gästen, gör det i steg.

 

Bakning

 

Matcha kan även användas till bakning och efterrätter. Då klarar man sig med lite enklare sorters matcha som är lite snällare mot plånboken. Milkshakes, glass eller mjuka kakor fungerar bra, men även karameller med matcha-smak finns.

 

Matcha och hälsa

På senare år har matcha kommit mycket i fokus på grund av påstådda hälsoeffekter. Genom att man verkligen dricker själva bladen, får man i sig alla nyttigheter som finns i tebladen. Man ska förstås vara försiktig med påståenden kring vad olika livsmedel gör med hälsan, men klart är att te innehåller en mängd antioxidanter. Det finns även forskning som visar att grönt te kan verka blodtryckssänkande. Hur en viss individ reagerar på en viss kost, är förstås en annan sak, och det kan vi inte spekulera i.

Nyss visade produkter
No recently views items
Töm alla