Blogg

  1. Så brygger du pu'er

    Pu'er i kaka måste brytas i mindre bitar när man brygger sitt te.

    Pu'er eller lagrat te

    Förr eller senare måste du som teintresserad prova pu'er, det bara är så.... Om du har hört talas om det innan eller inte, spelar inte så stor roll, men det är en egen värld av smaker. De flesta sorter är rena, men det finns faktiskt en del smaksatta pu'er-teer. 

    Pu'er är egentligen namnet på en stad och ett län i Yunnan-provinsen i södra Kina. Här har man en lång te-tradition, och härifrån kommer processen för att lagra te. Många tesorter försöker...

    Läs mer »
  2. Allt du undrat om bergamott

    Allt du undrat om bergamott

    Vad är bergamott?

    Bergamott är en citrusfrukt (citrus bergamia), som till utseendet påminner om lime. På sina håll används den till juice eller marmelad, men den odlast främst för oljan som finns i skalet. Den odlas speciellt i södra Italien (runt staden Bergamo), men även runt om i världen. Tidigare var bergamott känt som en av ingredienserna i Eau de Cologne, den otroligt framgångsrika parfymen skapad av italienaren Giovanni Maria Farina i Köln 1709. Men för...

    Läs mer »
  3. Ekologiska nyheter

    Nyckelpigor gillar ekologiska teodlingar.

    Nya regler - nya smaker

    Sedan 1 januari 2022 gäller nya regler för ekologiska produkter inom EU. För tedrickare handlar det om vilka aromer som får användas när man smaksätter te.
    Det är inte så enkelt att tolka vad förordningen säger, så här kommer en liten sammanfattning hur det kan påverka dig som kund.

    Vad...

    Läs mer »
  4. Te och frakter

    Containerfrakt på havet

    Globala frakter

    Tyvärr är förutsättningarna att odla te i Europa inget vidare, så det måste transporteras hit från odlingar i Asien och Afrika... För att göra det riktigt ekonomiskt, brukar man samla ihop frakter och skicka större båtfrakter framåt hösten. När vi nu har haft en pandemi, så har det påverkat tebranschen i flera led. Nedstängningar av plantage och landsgränser har gjort att de saknas arbetare till skördearbetet, som är mycket arbetsintensivt. Så vissa plantage har lägre p...

    Läs mer »
  5. Ska man ha te i kylskåpet?

    Te i kylen? Amanda tycker att vissa tesorter kan vara i kylskåp. Men förpackningen måste vara tät?

    Ska man, eller ska man inte förvara te i kylskåp? En del säger nej, andra lagrar grönt te i frysen....

    Teets "fiender" är fukt, ljus och värme. Så när man förvarar te, vill man ha låg temperatur, men ännu viktigare är att undvika fukt. Ska man lagra te i kyl eller frys, måste man alltså ha en helt tät förpackning. Vår matcha (Dent...

    Läs mer »
  6. Så tillverkas grönt te

    Så tillverkas grönt te
    Ingen har väl missat vågen av grönt te som sköljer över världen. Men vad är det egentligen? Varifrån kommer det, och varför talar man om tillverkning - är det inte bara att plocka?
    Läs mer »
  7. Inget är som rooibos - EU skyddar

    Man kan smaksätta rooibos men en mängd olika saker

    En gammal nyhet

    Trodde du till äventyrs att rooibos (på senare år känt som rött te) är en nymodighet? Redan år 1772 beskrev Linnés lärjunge Carl-Petter Thunberg bruket av rooibos. Han var på väg till Japan, men stannade till i Sydafrika för att lära sig holländska hos kolonisatörerna där. Och det finns inget som tyder på att det var...

    Läs mer »
  8. Allt om oolong

    Amanda kollar teblad för tillverkning av Oolong
    Oolong, eller wulong som det egentligen skrivs nuförtiden - är ett närmast magiskt ord som sammanfattar århundraden av kinesisk tekultur. Namnets ursprung (som betyder "svart drake") är något oklart. Kanske ett personnamn, kanske en omskrivning för de svarta ormar som man kunde hitta bland tebuskarna. Ibland kallas det även qing cha, dvs blå-grönt te.
      
     

    Vad är oolong-te, och vad är...

    Läs mer »
  9. Sunes hundra sorter

    Sunes hundra sorter

    Vi har många stamkunder, och många av våra stamkunder provar många olika tesorter. Men Sune, han inte bara provar, utan han noterar också. Han klipper ut etiketten för varje te, och klistrar in i ett häfte. Där skriver han också ett betyg, så att han vet vilka teer som han gillade extra mycket. Familjen brukar vara med i betygsättningen, eftersom de är flera som dricker te. Just nu är han inne på sitt tredje häfte med teer från oss.

    När det nu strax före jul var dags att välja det hun...

    Läs mer »
  10. Vattenkokare med termostat

    Vattenkokare med termostat

    Vi brukar inte rekommendera andras produkter hur som helst, men nu kände vi att det var svårt att låta bli. När man brygger te är det viktigt att vattentemperaturen blir rätt. Håller man sig till svart te är det inte något större problem. Men grönt te ska inte bryggas i varmare vatten är 80°C. Så hur gör man då?

    Med en termometer hamnar man rätt, men det kan ta lite tid innan man hittar rätt. En vattenkokare med termostat är väldigt praktiskt. Dels är en vattenkokare mera effektiv än en...

    Läs mer »
Sida