Blogg

  1. Allt om oolong

    Amanda kollar teblad för tillverkning av Oolong
    Oolong, eller wulong som det egentligen skrivs nuförtiden - är ett närmast magiskt ord som sammanfattar århundraden av kinesisk tekultur. Namnets ursprung (som betyder "svart drake") är något oklart. Kanske ett personnamn, kanske en omskrivning för de svarta ormar som man kunde hitta bland tebuskarna. Ibland kallas det även qing cha, dvs blå-grönt te.
      
     

    Vad är oolong-te, och vad är...

    Läs mer »
  2. Sunes hundra sorter

    Sunes hundra sorter

    Vi har många stamkunder, och många av våra stamkunder provar många olika tesorter. Men Sune, han inte bara provar, utan han noterar också. Han klipper ut etiketten för varje te, och klistrar in i ett häfte. Där skriver han också ett betyg, så att han vet vilka teer som han gillade extra mycket. Familjen brukar vara med i betygsättningen, eftersom de är flera som dricker te. Just nu är han inne på sitt tredje häfte med teer från oss.

    När det nu strax före jul var dags att välja det hun...

    Läs mer »
  3. Vattenkokare med termostat

    Vattenkokare med termostat

    Vi brukar inte rekommendera andras produkter hur som helst, men nu kände vi att det var svårt att låta bli. När man brygger te är det viktigt att vattentemperaturen blir rätt. Håller man sig till svart te är det inte något större problem. Men grönt te ska inte bryggas i varmare vatten är 80°C. Så hur gör man då?

    Med en termometer hamnar man rätt, men det kan ta lite tid innan man hittar rätt. En vattenkokare med termostat är väldigt praktiskt. Dels är en vattenkokare mera effektiv än en...

    Läs mer »
  4. Te-kalendern 2020 är klar!

    Under flera år har vi fått påstötningar från kunder om att göra en egen tekalender. Du vet - en ny tesort att prova under advent fram till julafton. Nu är det ett ganska stort projekt; man måste välja tesorter, de ska packas på ett lämpligt sätt och märkas upp. Dessutom är det ju trevligt med ett litet häfte till. För att inte tala om asken som måste designas.

    Mycket är "bara att göra", men de...

    Läs mer »
  5. Den första snön

    Läcker mjuk kaka med matcha (te-pulver).

    Den här läckra mjuka kakan gjorde vi första gången 2012, men den är så populär att det kändes dags att visa receptet igen. Den är lätt att göra, och borde stå på varje teälskares bakmeny. Kokos ovanpå glasyr med grönt te ser härligt ut, och påminner i alla fall oss om när den första snön fal...

    Läs mer »
  6. Swish!

    Te-Centralen tar emot betalningar via Swish

    Det har varit efterfrågat länge och nu äntligen kan vi erbjuda Swish i webbutiken! Vi uppgraderade vår plattform för några veckor sedan, och då var det fortfarande lite skakigt. Nu har vi testat, gjort ytterligare en mindre uppdatering, och nu fungerar det bra för de flesta användare. Det är snabbt och smidigt, speciellt om man ändå använder telefonen att beställa ifrån...

    Läs mer »
  7. Hur mycket vatten går det år

    En "normal" kopp te är 2,5 deciliter, och det är förstås den mängd vatten som man behöver för att brygga en kopp. Men hur mycket går det åt för att producera bladen och få dem hem till dig? I genomsnitt går det totalt åt 27 liter färskvatten. Liter! Det mesta vattnet som behövs är inte det som finns i din kopp, utan det som används tidigare i kedjan.

    Allt det här...

    Läs mer »
  8. Te-ordlista

    Det finns många knepiga ord inom tebranschen. Vet man inte om det är en ort eller ett redskap, kan det vara svårt att hitta mer information. Här är en liten kort lista med några vanliga ord och uttryck med en förklaring till.

    Läs mer »
  9. YeTea - Te för hotell

    YeTea tepåse i tekopp

    Hotellfrukost är en av de viktigaste komponenterna för att få nöjda gäster. Nu är det ganska många människor som dricker te, men det är inte alltid som den lösning som erbjuds är på topp.

    Våra runda tepåsar kommer för närvarande i fyra ekologiska...

    Läs mer »