Darjeeling – utsökt indiskt te

 

Darjeeling kallas ofta för världens exklusivaste tedistrikt. Smaken är många gånger lätt och med en viss blommighet. Darjeeling är ett litet område på hög höjd i norra Indien, och de 70-80 plantagen producerar årligen runt 10 000 ton, vilket räknas som väldigt lite. Speciellt den första skörden, First Flush, är en delikatess – och när årets första skörd från Darjeeling kommer är det alltid en spännande händelse i tevärlden. Under perioder har det varit politiska oroligheter här, vilket påverkar både tillgång och priser.

Första steget i tillverkningen (efter plockningen) kallas på engelska withering, då tebladen förlorar fukt. I Darjeeling är det vanligt att fukthalten blir så låg, att teerna inte blir helt genomoxiderade. De delvis gröna bladen är då lite grand som oolong, dvs halvoxiderade, och vinner därför på att inte tillredas med helt kokande vatten, 85-90 grader duger ofta.

 

Visa som Rutnät Lista

14 Varor

Per sida
Fallande ordning
  1. Badamtam SF, SFTGFOP1

    Från 99,00 kr

  2. Balasun SF, SFTGFOP 1, Premium

    Betyg:
    90%

    Från 99,00 kr

  3. Bannockburn First Flush 2022

    Betyg:
    100%

    Från 166,00 kr

  4. Dorje FF, SFTGFOP1

    Betyg:
    93%

    Från 119,00 kr

  5. Himalaya Night

    Betyg:
    98%

    Från 105,00 kr

  6. Kaley Valley SF TGFOP1

    Betyg:
    87%

    Från 129,00 kr

  7. Makaibari SF FTGFOP 1

    Betyg:
    87%

    Från 139,00 kr

  8. Margaret's Hope, SF FTGFOP

    Betyg:
    80%

    Från 82,00 kr

  9. Oaks SFTGFOP FF

    Betyg:
    77%

    Från 99,00 kr

  10. Orange Valley FF STGFOP1

    Betyg:
    97%

    Från 149,00 kr

  11. Pussimbing TGFOP Autumnal

    Betyg:
    80%

    Från 88,00 kr

  12. Risheehat FF, FTGFOP1

    Betyg:
    90%

    Från 99,00 kr

  13. Seeyok FTGFOP1 FF

    Betyg:
    80%

    Från 105,00 kr

  14. Singell FF SFTGFOP1 - 2022

    Betyg:
    100%

    Från 155,00 kr

Visa som Rutnät Lista

14 Varor

Per sida
Fallande ordning

Vad är Darjeeling?

Darjeeling är ett tedistrikt i Västbenalien i nordöstra Indien, på Himalayas sluttningar, och förhållandena är perfekta för teodling. Temperaturen är ganska jämn, jorden näringsrik, och det regnar mycket. Engelsmännen började odla te här i mitten av 1800-talet, och ganska snart fick Darjeeling-te rykte om sig att vara bland de finaste man kan hitta. Har du hört uttrycket "teernas champagne", så är det Darjeeling man syftar på. Förutom smaken (och priset!) har den gyllengula färgen av det färdigbryggda teet hjälpt till.

I Darjeeling ligger runt 80 plantage, men alla är inte aktiva. På grund av den höga höjden, har omställningen till ekologisk produktion gått förhållandevis bra här. Att teerna kostar en slant har förstås också hjälpt till. De flesta plantage är centrerade runt en tefabrik, som processar bladen efter skörd.

I videon visar vi hur te tillverkas i Darjeeling:

Vad är Darjeeling First Flush?

Årets första skörd kallas för First Flush, och sker under mars-maj innan monsunen i början av juni. Den är endast lätt oxiderad, och är ofta väldigt blommig. Tidigare var det framför allt andra skörden som räknades som bäst, eftersom den har en fylligare smak än den första skörden.

Så tillverkas darjeeling-te (se även videon ovan).

Efter plockning får tebladen ligga på ett galler, medan varm luft blåser igenom. Detta som kallas withering gör att fukthalten i bladen minskar, och de blir mjuka.

Därefter rullas bladen i en stor maskin. Även om inte bladen trasas sönder, bryts cellväggarna upp, och växtsaft pressas ut.

Bladen läggs nu ut på plåtar och exponeras för luften, och en oxidering sker under några timmar. Förenklat kan man säga att kortare molekylkedjor kombineras ihop till längre. Bladen mörknar, och smaken blir mera komplex.

Efter oxidationen torkas bladen i en ugn under ett antal minuter.

Bladen ska därefter siktas, så att de kommer i olika storleksklasser. De olika graderna packas i säckar om 20-25 kg och är därefter klara för transport.

Hur uttalar man Darjeeling?

Namnet Darjeeling är sammansatt av två ord på ett lokalt språk, dorje och ling, som betyder åska respektive plats. Helt enkelt platsen där det åskar. Fonetiskt skrivs det som dɑːʤɪ́jlɪŋ, men det kan vara lite knepigt att tolka. Man uttalar "ee" på engelskt vis, dvs som ett långt "i". Så ett sätt att visa uttalet är "Daa-djii-ling".

 

Nyss visade produkter
No recently views items
Töm alla