Darjeeling – utsökt Indiskt te
Darjeeling kallas ofta för världens exklusivaste tedistrikt. Smaken är många gånger lätt och med en viss blommighet. Darjeeling är ett litet område på hög höjd i norra Indien, och de 70-80 plantagen producerar årligen runt 10 000 ton, vilket räknas som väldigt lite. Speciellt den första skörden, First Flush, är en delikatess – och när årets första skörd från Darjeeling kommer är det alltid en spännande händelse i tevärlden. Under 2017 drabbades Darjeeling av politiska oroligheter (läs mer här), vilket påverkar både tillgång och priser.
Första steget i tillverkningen (efter plockningen) kallas på engelska withering, då tebladen förlorar fukt. I Darjeeling är det vanligt att fukthalten blir så låg, att teerna inte blir helt genomoxiderade. De delvis gröna bladen är då lite grand som oolong, dvs halvoxiderade, och vinner därför på att inte tillredas med helt kokande vatten, 85-90 grader duger ofta.