Hibiskus

I Lager
Art.Nr.
4150
Grupperade produktens varor
100 gram
59,00 kr
250 gram
133,00 kr
500 gram
260,00 kr
1000 gram
502,00 kr
LojalitetspoängTjäna 100poäng genom att skriva en recension

Hibiskus ger en friskt sötsyrlig smak, och sägs även vara nyttigt. Enkelt att brygga, njut det varmt eller kallt.

Te-Centralens hibiskus kommer från Burkina-Faso, där vår partner driver ett kvinnoprojekt. Därför kan vi erbjuda dig att köpa ekologisk hibiskus av mycket god kvalitet till ett rimligt pris.

Från Burkina-Faso hämtar vi den här ekologiskt odlade hibiskusen. Använd den som den är, eller tillsätt några blad till ditt svarta te.

Ta 1½ tesked blad och häll på 2 dl kokhett vatten. Låt det dra minst 4 minuter. Hibiskus är så förlåtande - även om du glömmer bort bladen, så kan inte inte bli beskt. Blev det för starkt? Späd ut med lite vatten. Om du vill silar du av bladen, annars kan du låta dem ligga kvar på botten av koppen eller glaset. Den vackra färgen gör att man gärna serverar i glas.

Den typiska, söt-syrliga smaken är inte bara uppfriskande, utan hibiskus används sedan lång tid inom traditionell medicin, framför allt för sin lugnande verkan. En studie från 2008 av USA's jordbruksverk, visade att te av hibiskusblommor*) verkar blodtrycksnedsättande, även om mer forskning behövs.
Gravida bör dock vara försiktiga med hibiskus, då det kan finnas viss risk för hormonstörande ämnen.

Tänk på att alla jordbruksprodukter varierar från år till år och även från skörd till skörd, både när det gäller smak och utseende. Därför kan smaken vara syrligare något år, sötare ett annat.

Bästa is-teet!

Gör så här: Koka upp 1 liter vatten med 4 matskedar hibiskusblad. Låt koka i 10 minuter, och därefter svalna. Innan det är helt kallt, rör i 2 matskedar honung. När det kallnat, sila av bladen, och pressa i 1 lime. 

Fyll fyra stora glas med isbitar och häll på hibiskusteet. Skrapa ur ½ passionsfrukt per glas, och pynta med en limeskiva.

*) Ska man vara noga, så är det egentligen inte blombladen, utan foderbladen som används. Den hibiskus-sort som används kallas för hibiscus sabdariffa. Foderbladen (som tillsammans bildar det man kallar för blomkalk - calyx - för det ser ut som en bägare), är köttiga och har länge använts både för sin färg och smak.

Det finns runt 250 olika arter av hibiskus och flera är nationalblomma som i Sydkorea (hibiscus syriacus) och Malaysia (hibiscus rosa-sinensis).

 

Mer information:
EkologisktJa
Art.Nr.4150
IngredienserHibiskus-blad från kontrollerade ekologiska odlingar.
Dosering2-3 gram (1½ tsk) / 2 dl
Vattentemperatur100 grader
Tid4-6 minuter
TipsTag lite mer blad och prova bygga ett par gånger på samma blad.
UrsprungBurkina Faso
Skriv din egen recension
Om du är inloggad kan du också skriva recensioner! Logga in eller skapa ett konto

Andra intressanta produkter