Ring +46 63 123 688

Välkommen till en riktig tebutik!

Om grönt te

Hur görs grönt te?

Grönt te, liksom alla "riktiga" tesorter, tillverkas av bladen från tebusken, Camellia Sinensis. Man kan säga att den kommer i två varianter, den kinesiska och japanska.

Amanda plockar te

 

 

Grönt te värms upp efter plockningen. På så vis förstörs ett enzym, polyfenoloxidas. När enzymet har förstörts oxiderar tebladen endast långsamt. Man kan säga att teet "fixerats" i ett grönt tillstånd. I Kina värmer man normalt sina teer i wok, medan de japanska teerna ångas. Det ger faktiskt skillnader både när det gäller utseende, bryggning och smak.

Gröna teer hettas upp, t.ex. i wok

 

Vad påverkar teets smak?

Det finns enorma skillnader både i utseende och smak mellan olika gröna tesorter. Det beror då på var det odlas, då nederbörd, temperatur, solljus och inte minst jordmån påverkar smaken. Sedan spelar plockingen större roll än man skulle kunna tro. Till finare tesorter plockas bara knopparna, eller en knopp och ett blad. När man plockar bladen är också avgörande. Ju tidigare plocking, desto mindre blad. Det tar därför längre tid att plocka, och priset blir på motsvarande sätt högre. Finare kinesiska sorter är fortfarande till allra största delen handplockade. Teer som plockats tidigare har också ofta en "primör-smak", som gör att de betingar ett högre pris. (Man kan kanske jämföra med pris och smak på svensk potatis under försommaren...?) Tillverkningen är också en konstform. Det gäller att utföra de olika stegen i processen på rätt sätt, och vid rätt tidpunkt. En temakerska/temakare känner med händerna hur bladen känns, ser på färgen och känner på doften för att kunna styra processen.

Luftning av tebladen efter skörd

 

Ett par kända kinesiska gröna tesorter

  • Long Jing - drakbrunnste, är förmodligen Kinas mest kända te. Det odlas strax utanför Hangzhou (i närheten av Shanghai). Bladen är platta, pilspets-formade. Smaken frisk och mogen med en mer eller mindre tydlig rostad ton. Finns i många olika kvaliteter.
  • Bi Luo Chun - "grön snigelvår", en annan kinesisk klassiker. Det odlas traditionellt utanför Suzhou (också i närheten av Shanghai). Bladen är spiralformade och har kvar sitt vita fjun. Det kan nästan se mögligt ut, men återfår sin form när det kommer i vatten.

 

Ett par kända japanska gröna tesorter

  • Sencha. Det vanligaste gröna japanska teet. Det betyder helt enkelt "te för bryggning". De torra bladen är kraftigt gröna, platta och nålformade. Japanska teer plockas normalt maskinellt, och bladen är därför oftast inte hela. Japanska teer är även ganska sköra, och de blir därför något smuliga. Smakar "friskt grönt", ofta med inslag av hav och tång.
  • Gyokuro är japanska tekonstens kröning. Namnet betyder "pärldagg". Det odlas som sencha, men den sista tiden före skörden täcks tebuskarna, antingen med tyg eller med ett tillfälligt uppspikat tak. På så tänker man sig att bladen kompenserar för det uteblivna solljuset genom att producera ännu mera klorofyll. De torra bladen är djupt mörkgröna, och har en mycket kraftig smak.

Klicka på bilden nedan så får du se en liten video om tillverkningen av grönt te

:Youtube