Oolong - från blommigt till mustigt

Oolong erbjuder en egen upptäcktsresa i te-världen. Genom att avbryta oxidationen innan det har hunnit bli ett svart te, blir det alltså ett halv-oxiderat te.
Ursprungligen från kinesiska Fujian-provinsen, odlas det numera i många olika tedistrikt. Förutom Fujian är Formosa (Taiwan i tesammanhang) mest känt.
Vi letar ihärdigt för att finna de bästa oolong-teerna till de rimligaste priserna.
Oolong är en fantastisk måltidsdryck. Rätt sort kan lyfta såväl en sallad som en kraftig gryta. Eller varför inte till ost?
3 tips för klassisk bryggning av oolong
Rejäl dosering
Dubbel dos
Klassisk "gong-fu" bryggning i kinesisk stil, innebär att man tar 3-4 gånger så mycket teblad som "normalt". Å andra sidan brygger man många omgångar, men under kortare tid. Alltså används inte mer teblad än vid vanlig bryggning.
I en liten kanna (1-2 deciliter) tar man 6-8 gram teblad.
Rätt temperatur
Inte för varmt
Oolong gör sig bättre med lite lägre temperatur, speciellt ljust oolong kan annars bli lite bittert.
Ljust oolong, runt 85°C, mörkt oolong runt 90-95°C.
Prova dig fram - för kallt vatten gör att man inte får ut rätt smak.
Flera omgångar
Flera bryggningar
Oolong brygger man normalt flera gånger på samma blad. Första omgången får dra 10-15 sekunder, och den slår man bort.
Ofta får teet dra 30-60 sekunder varje gång. Medan man dricker en omgång, brygger man nästa. Vissa oolong kan man dra 7-9 gånger på samma blad.