England kanske inte är så känt som gourmet-land, men afternoon tea är en riktigt bra tradition. Ibland får jag lust att baka, och här kan man verkligen få utlopp för det nöjet.

English Afternoon Tea

Gammal tradition

Det sägs att hertiginnan Anna av Bedford, en av drottning Victorias vänner, tyckte att det var för lång väntan på middagen, som på 1840-talet serveras sent på kvällen. Så hertiginnan Anna ville ha lite smör och bröd, och kakor med te, och bjöd in sina vänner. Det blev snabbt populärt, inte minst sedan drottning Victoria tog till sig idén. 

Scones - snabbt, enkelt och gott

 

Att välja te

Till söta kakor gillar jag lite strävare teer, för det balanserar bra mot sötman. Jag tog ett Assamte när vi själva gjorde Afternoon tea nyligen. Mjölk eller inte? Du bestämmer! Hertiginnan lär ha druckit Darjeeling, som var ett nytt distrikt då. Det sägs att den nuvarande drottningen Elisabeth II gärna dricker Earl Grey eller Darjeeling. ​

 

Så går det till

Det behöver inte vara så komplicerat, och du behöver inte kakafat i tre våningar. (Om du inte bloggar eller lägger upp på Facebook!) Precis som med ett smörgårsbord, finns det en viss ordning för den som vill maximera upplevelsen. Först äter man sandwich, kanske med skagenröra eller lax. I England gör man "cucumber sandwich", som innebär franskbröd med smör, skivad gurka och lite salt. Hit hör även ett "tebröd", som närmast liknar våra mjuka kakor. Jag gjorde en morotskaka - jättegott! Sedan kommer scones, som ju inte är speciellt svårt att slänga ihop. De äter man med "clotted cream", och curd eller marmelad. Clotted cream är ursprungligen råmjölk som lämnades i de avsvalnande bakungnarna. Nu kan man enkelt göra det genom att värma grädde i vattenbad i 1-2 timmar, och sedan lämna i kylen i 12 timmar.  Som avslutning kommer lite sötsaker, i form av kakor och små bakelser. Vi gjorde små kakor fyllda med citroncurd och kräm, toppade med hallon och björnbär. Jag slår vad om att det går bra att köpa mazariner också. Jag bakade också franska våfflor. (Första omgången blev en liten katastrof. Det stod i receptet att man skulle kavla ut dem "tunnt", så jag gjorde dem som pepparkakor. De rann ut, blev brända och såg ut som flarn. Då letade Jan upp en annan variant, och där stod det 5 mm. Då blev det franska våfflor.)

Lite sött till avslut

Om man gillar att baka, så är det här en orsak så god som någon. Annars kan man ta några smörgåsar och köpa lite fikabröd. Viktigast är väl ändå att man liksom hertiginnan Anna samlar några vänner och bara umgås runt en kanna te.